IMG_0022

Håper nytt skoletilbudet for videregående og småtrinnet fører til at vi når målet.

Skolesesongen er godt i gang på Energisenteret. Årets andre klasse fra videregående sitter i auditoriet. Nord-Østerdal videregående skole, for å være nøyaktig. Det er ikke like lett å være våken etter en kjøretur på 3 timer, men elevene følger med etter beste evne når elektromagnetisk induksjon forklares.

– Vi kan lage strøm av magnetisme, derfor kan vi også lage magnetisme av strøm, sier daglig leder ved Energisenteret, Bjørn Kleiven, til guttene fra elektrofag.
Målet til senteret er å undervise 10.000 skoleelever i løpet av skoleåret 2014/2015. En økning på nærmere 25 prosent fra tidligere år. Den nye intuitive booking-kalenderen gjør det enklere for lærer å bestille besøk. Om lag alle skoledager fram til jul er booket – også mange på nyåret.

– Nytt for året er at læreren nå kan slå seg sammen med andre skoler slik at vi får utnyttet kapasiteten vår på en best mulig måte, sier markedskonsulent Jarle Hovland, som har stor tro på at Energisenteret når målet sitt.
Inne i auditoriet er det tid for eksperimenter, noe som det har blitt satset ytterligere på til dette skoleåret. Dette gjør innledningen, hvor elevene sitter i ro og tar inn informasjon om fornybar energi, strøm, elsikkerhet, klima og miljø sprekere.

Henrik Bekkely Hagen (16) kalles fram av Kleiven. Han lyser opp i øynene idet han får lov til å teste «klatregnisten». Her får elevene se og føle på elektromagnetisk induksjon. Et smil sier mer enn tusen ord, og i dette tilfellet kan vi konstatere at Bekkely Hagen har det veldig bra. Kleiven spør elevene om man kan ta på generatoren, eller om det er farlig. Deretter følges det opp med spørsmål om hvorfor det er trygt. Elevene skjønner prinsippet, og gode svar kommer på løpende bånd.

 Hårreisende opplevelse

En perfekt måte å avslutte innledningen på, før elevene skal ut i senteret på undervisningsrunder, er å vise fram Van der Graaf-generatoren. En elev må fram å ta på den blanke kulen. Det kan virke litt skummelt, men gutten tar det på strak arm. Apparatet startes opp og et nytt smil brer om seg. Men nå kommer også latteren fra de andre elevene. Håret reiser seg av den statiske elektrisiteten. Det er snakk om minst 50.000 volt – heldigvis er det lite ampere.

Når håret står rett til værs, får eleven beskjed om å slippe kulen. Så går hopper han ned fra kassen han står på, og akkurat idet han lander på gulvet, lades han ut. Håret legger seg flatt momentant. Nå er elvene klar for runden. Humøret er på topp.

Undervisningen starter med solenergi, hvor både solcellepaneler og solfangere vises fram. Deretter fortsettes ferden mot vannkraft, energi, energi innlandet og elektrisitet. Klassen samles til slutt rundt informasjonsveggen om elektrisitetens historie. På en vegg står det med liten skrift «Ikke ta her J». Naturligvis vil 16-årige gutter ta på veggen da. Og det er nettopp det de skal gjøre. Iallfall om de vil kjenne hvordan det er å få støt. Spente på hva som kommer, men tøffe nok til å forsøke, går den ene etter den andre fram. Alle som en trekker de hånda fort til seg etter støtet, det er ikke for pyser.

 Lærerikt

– Dette har vært veldig lærerikt. Det er god repetisjon fra ungdomsskolen, hvor vi også var på besøk her. Men samtidig har vi lært mye nytt, sier Henrik Bekkely Hagen til oss i pausen. 16-åringen er fremdeles usikker på sine framtidige valg hva utdanning angår. Han vil fullføre to år på elektrofag, men vurderer å fortsette utdanningen videre etter dette.

– Jeg har lyst å jobbe med data og programmering, sier skoleeleven som ikke utelukker at han ender opp i kraftbransjen.
Kontaktlærer Brede Nyhus er også fornøyd med undervisningsopplegget. Han har tidligere besøkt Energisenteret med VG2 Elenergi, men da har de benyttet seg av senterets teststasjon i sluttkontroll, noe de også kommer til å fortsette og gjøre.

– Opplegget her er veldig bra. Noen får både repetisjon og ny kunnskap, mens andre lærer alt nytt. Dessuten er det fint for samholdet i klassen at de får en slik tur på starten av skoleåret, sier kontaktlæreren.

 Skreddersydd opplegg

Etter pausen får elevene selv utforske utstillingen fritt. Da blir favoritter som «Lek med været», «Blindebukk» og «Mindball» heftig brukt av de unge og lovende.
– Det at elevene får bruke utstillingen fritt bidrar til å øke nysgjerrigheten for læring. Og elvene trenger fritt spillerom av og til, sier Energisenterets daglige leder idet guttene flyr rundt som små unger i opplevelsessenteret.

Og målet om 10.000 elever skal nås. Derfor er det viktig med et godt pedagogiske tilbud.
– Vi har utarbeidet undervisningsopplegget sammen med Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa (Naturfagsenteret).  Men vi må aldri være redde for å utvikle oss videre. Derfor har vi nå også valgt å satse på småtrinnet og videregående i større grad enn tidligere, sier Kleiven som merker at forsøkene i innledningen fenger elevene.

– Vi ser at det er det lille ekstra som får de til å følge med. Jeg tror også at det sitter mer i minnet når vi gjør noe som er litt utenom det vanlige, sier han og legger til at dagen skreddersys den enkelt klasse i forhold til hva læreren ønsker det skal fokuseres på.
Forhåpentligvis vil de aller fleste skoleelevene i Innlandet nå ha kontroll på begreper som energi, energioverganger, induksjon og vekselstrøm. Skal vi tro guttene fra Nord-Østerdal videregående skole, er det slike tilbud som gjør at de lærer samtidig med at de har det gøy. Det er praktisk, erfaringsbasert og moro!

IMG_0031

Van der Graaf-generatoren skaper alltid god stemning på Energisenteret.

IMG_0046

Det å bygge en demning er ikke alltid like lett. Først må man forstå prinsippet.

IMG_0058

Det finnes i hovedsak tre ulike turbiner som brukes i Norge. Her lærer klassen om pelton, kaplan og francis-turbinen.

IMG_0071

Energi Innlandet er en kompleks oversikt over alle vannkraftverk i Innlandet. Her finner elevene ut det alle mest nødvendige om hvert kraftverk.

IMG_0038

Vannfallet myldrer av aktiviteter, både for liten og stor. Men vannressurser og bygging av demning passer for alle klasser.

IMG_0084

Skummelt når det står «Ikke ta her». Men det gjør vel også at en har lyst?

IMG_0080

Hva er egentlig elektrisitet? Jo, i denne utstillingsdelen forklares dette på en uortodoks måte.

 

 

Categories: Blogg

0 Comments

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.