Med forsøk, lek og kreative utfordringer, fikk eleven ved Vingrom skole lære om energi, vann, været og årstidene på Energisenteret. Det ble til tider stormfullt.

IMG_0148

Latteren er løs idet håret til en elev ved Vingrom skoles 3. og 4. trinn får prøve Van der Graaf-generatoren på Energisenteret i Hunderfossen Familiepark.

50.000 volt går gjennom kroppen og eleven skjønner nå litt mer om statisk elektrisitet. I løpet av to timer skal de få en innføring om vann, været og energi, hva det betyr.

– Energi er noe som får ting til å skje, roper elevene ut i kor. Og ja, de er energiske hele gjengen. Vingrom skole er de første fra småtrinnet som får besøke Energisenteret. Etter at opplevelsessenteret nærmest ble totalt fornyet til sommeren 2013, ble det også naturlig å satse mer mot de yngre elevene, også for å oppnå målet med 10.000 besøkende elever. All undervisning på senteret er gratis.

Når mulighetene for lek og lær er såpass stor, er det vanskelig å sitte stille alt for lenge. Etter at Van der Graaf-generatoren, røyk-kanonen og forsøk med badehetta og andre vanneksperimenter er vist, er det nå dags for en omvisning i utstillingen. Klassene deles inn i to grupper. Nå skal utstillingen brukes som en læringsarena.

Aktiviteter som vannfallet, den 12 meter lange «elva» hvor en blant annet kan bygge demning for å se hvordan en kraftverk faktisk fungerer, er selvsagt når man besøker Energisenteret. Det samme er «Lek med været», det interaktive bordet hvor en lærer om ulike værfenomener – i tillegg til virkelig å kjenne vinden på kroppen.

– Det er sola som gjør at vi har fire årstider, kommer det kjapt fra en elev når spørsmålet om årstider kommer opp.

Etter en runde i senteret med undervisning, deles gruppen igjen. Nå skal halvparten få utforske senteret på egenhånd. Da er naturligvis «Blindebukk», tunnelen på 13 meter, hvor en i stummende mørke skal følge naturlydene for å finne veien fram. På utsiden kan elvene se de som tumler seg fram ved å se på to skjermer. Latteren er løs, og de fleste har problemer med å slutte – de vil rett og slett prøve den gang etter gang.

De resterende skal gjøre forsøk med å lage ballongbiler og Brødristerballong. Sistnevnte går ut på å fylle en plastpose med varmluft fra en brødrister slik at den flyr. Og elevene skjønner hvorfor den letter.

– Varm luft er lettere enn kald, kommer det kjapt fra elevene. Ballongbilen er rett og slett en lekebil som de skal montere fast en ballong til. Men hvilken vei må den monteres for at den skal få framdrift etter at ballongen er blåst opp? Naturligvis må tuten peke bakover.

Etter dette bytter gruppene igjen, slik at alle får prøve alt. Etter to timer er dagen omme. En energisk gjeng skal tilbake på skolebenken. Forhåpentligvis vet de litt mer om både energi, vær, vannets kretsløp og værfenomener. Energien hos 3. og 4-klassinger forsvinner iallfall ikke.

IMG_0152

Elevene er nysgjerrige på hvordan et vannkratfverk fungerer.

IMG_0162

Alltid gøy med vann! Her kan en se hvordan en turbin roterer ved hjelp av energi fra vannet.

IMG_0173

Van der Graaf-generatoren er alltid en humørspreder.

IMG_0178

Sola er en forutsetning for at vi faktisk lever. Dette og mye mer lærer elevene.

IMG_0197

Lek med været er gøy, spesielt når man får lov til å lage lyn og torden.

IMG_0215

Her snakker vi miljøvennelig fremkomstmiddel. Ballongbilen!

 


0 Comments

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.