Webinar/temakveld: KORROSJON I LANDBRUKET

Dager
Hours
Minutes
Seconds

Leverandøren

Anbefalinger og retningslinjer knyttet til utfordringer med korrosjon på/i fjøsinnredninger og øvrige bygningsdeler sett fra to leverandørers side.​

Elkontrolløren

Det elektriske anlegget og jording i husdyrrom sett fra el-kontrollørens side.

Eltilsynet

El-installasjoner i landbruket sett fra eltilsynets side

Korrosjon på fjøsinnredninger og andre bygningsdeler

Det er velkjent at fjøsinnredninger og andre bygningskonstruksjoner kan ruste etter relativt kort tid. Hva som er årsaken kan av og til være vanskelig å avgjøre, men feil jording er kartlagt som en av flere årsaksfaktorer. Det er hevet over enhver tvil at økt kunnskap både hos el-installatører, entreprenør og hos bonden selv er en viktig faktor for å komme problemet til livs. Enkelte mener det er NEK 400 landbruk som er en del av problemet, men det er ikke servicesjef og reklamasjonsansvarlig i Fjøssystemer, Erik Stenumgård, enig i:

– Det er ikke forskriftene eller normen som er problemet, men glemt kunnskap om hvordan metaller virker på hverandre og overdreven jording, som er årsaken til at innredninga i nye fjøs ruster. Resultatet er en kamp mellom edelt og uedelt metall med rust som reslultat hvis arbeidet ikke blir utført skikkelig. Dette er problemstillinger som ikke bare gjelder Felleskjøpet og Fjøssystemer. Det er en viktig sak for hele bransjen, hevder Stenumgård som helt sikkert både har folk som er uenig og enig med seg i denne påstanden.

Denne problemstillingen og flere andre interessante saker kan du lære mer om under webinaret når vi på Energisenteret, sammen med Innlandet Bondelag, arrangerer temakveld. Vi har samlet dyktige folk fra ulike sider av bransjen for å få belyst temaene på en best mulig måte. Se lengre ned på siden for å se foredragsholderne.

På grunn av pandemien blir det begrenset fysisk adgang i Energisenteret, siden vi må følge smittevernsreglene, men temakvelden kan også følges som webinar av alle interesserte. De som melder seg på vil få en link til arrangementet digitalt, eller informasjon rundt parkering og bekreftelse dersom en melder seg på for fysisk oppmøte. Det vil bli begrenset med plass på senteret, men de som følger arrangementet digitalt vil også få muligheten til å stille spørsmål og aktivt delta i diskusjonene. Temakvelden holdes tirsdag 23. februar klokken 19.00.

Påmelding

Her kan du melde deg på webinaret/temakvelden. NB! Husk å skriv om du deltar digitalt eller møter opp fysisk. Link til webinaret vil bli sendt i forkant av arrangementet. Påmeldingsfrist: Fredag 12. februar kl. 23.59.

Foredragsholdere

Kristina Hegge

Nestleder Innlandet Bondelag.

Pål Arne Oulie

Rådgiver Norges Bondelag og styreleder Landbrukets brannvernkomité.

Erik Stenumgård

Fjøssystemer

John Ivar Mæhlen

Felleskjøpet

Morten S. Haslev

El-sikkerhet Midt-Norge

Torje Høyesveen

Leder for Det lokale eltilsyn i Vevig AS

Kåre Grindstuen,

Seksjonsleder Tilsyn Eidefoss Nett

“Det var temaet jording som overbeviste oss om at det var verdt å bruke noen hundretusen kroner på å lage et fjøs i Energisenteret. Det har vi gjort for å bidra til et bedre sluttprodukt for den norske bonden, ved å gi elektrikere et bedre faglig grunnlag når de skal inn i et fjøs”

Erik Stenumgaard

Energisenterets blogg

Væråret 2023

2023 ble et ganske så gjennomsnittlig år i forhold til normalen. Likevel ble det et historisk ekstremt år for været, med både varme- og kuldetopper, nedbørsrekorder og tørkeperioder. Ikke siden vi begynte med målinger, har det blitt registrert en varmere gjennomsnittstemperatur på kloden. Statsmeteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt tar

Read More »

Geotermisk energi

Under jordskorpen skjuler det seg energi i uante mengder. Faktisk 35 milliarder ganger verdens energiforbruk. Så hvorfor benytter vi oss ikke mer av denne energikilden, som vi både kan bruke til oppvarming og til å produsere strøm? Randi Kalskin Ramstad, fagansvarlig grunnvarme i Asplan Viak og førsteamanuensis II ved institutt

Read More »

Energipolitikk

Hvor stor mulighet har vi i Norge til å bestemme over egen kraft? Hvorfor er vi så forsiktige i energipolitikken vår når vi er en av kjempene i Europa? Er det realistisk at vi kutte oljeproduksjonen innen 2050? Energipolitikk, både nasjonalt og internasjonalt, er denne episodens tema, hvor vi snakker

Read More »

Naturen på vippepunktet

“Planeten vil klare seg, og det vil menneskeheten også, men vi må ha større ambisjoner enn bare å overleve.”, sier biolog og professor ved universitetet i Oslo, Dag Olav Hessen, i denne episoden av Energipodden som handler om naturen.

Read More »