img_1175

Sommeren 2015 åpnet vi sammen med vår samarbeidspartner Eaton første del av vår smarthusutstillingen. Del to kommer til sommeren. Her ser du at til og med speilet er smart.

Vi omgir oss stadig vekk med mer eller mindre smarte teknologiske gjenstander. Den smarte mobiltelefonen er allemannseie. Like så med TV-apparatet. I tillegg ser vi at robotene er i ferd med å ta over dagligdagse ting i hjemmet, som støvsuging og gressklipping. De senere år har smarthuset stadig vekk blitt nevnt i mediene. Nå skal hele huset være smart. Et smart hus er et hus med smarte løsninger for lys, varme, alarm og strømstyring. Alt kan fjernstyres via en applikasjon, eller via smarte brytere flere steder i huset. Dette kan gjøres både i et gammelt hus med eldre el-anlegg, eller i et helt nytt.

Slike løsninger høres dyre ut. Og mange tenker at en gjerne installerer dette i nye boliger, dersom en legger litt mer penger inn i budsjettet. Foreløpig har vi sett mest Petter Smart-løsninger fra ildsjeler som ånder og lever for ny teknologi. Men de siste par åra har dette snudd, det har også kommet ut småe kit, som en kan kjøpe hos butikker som Elkjøp, Expert og Claes Ohlson. En kan altså starte i det små ved å koble på små ting til ditt eksisterende el-anlegg, og utvide etter som behovet viser seg. Her snakker vi om i underkant av 2000 kroner for de minste settene.

tek.no har laget en liste med ti muligheter du får med et smart hjem.

  1. Bruk varmen når du er hjemme. Her kan en faktisk spare en god del på energiforbruket. Med varmestyring kan du regulere temperaturen i huset ditt akkurat slik du selv ønsker. Hvem ønsker å bruke unødig med energi for å holde huset sitt varmt når en ikke er der? Ved hjelp av en applikasjon på mobilen, kan en enkelt sette på varmen i huset før en kommer hjem. Dette kan forøvrig også være forhåndsinnstilt.
  2. Èn bryter styre hele huset. Huset kan settes opp i ulike modus. F.eks nattmodus, slik at det er neddimmet lys for å finne veien til badet dersom behovet for et dobesøk skulle oppstå. Ett trykk er nok til å sette huset i det rette modus.
  3. Dra på ferie uten bekymring. Borte- og feriemodus gjøres med ett trykk. Dermed skrus temperaturen i huset ned når en et bortreist. Lysene kan også styres mens en er borte, slik at uvedkommende holder seg unna huset. I tillegg kan en enkelt koble kamera på løsningen, slik at en ser hvem som ringer på døra, selv om en er i den andre enden av verden.
  4. Du må ikke ha nøkler. Både barn og voksne kan være surret i hodet. Ikke alle klarer å holde orden på nøklene sine. Med et smarthus kan nøkler være overflødig.
  5. Ser ut som et vanlig hus, bare mye smartere. Huset ditt får ikke flere synlige kabler og bokser. Alt ser ut som et «vanlig» hjem. En kan også til dels velge designet på brytere, slik at det psser deg best mulig.
  6. Ikke stress å installere. Som nevnt tidligere, var det gjerne tenkologiildsjelene som installerte smarthusløsninger. Nå er systemene laget slik at en elektriker omtrent like lett kan sette opp dette som en «vanlig» løsning.
  7. Hjemmet ditt blir tryggere. Om det skulle oppstå en brann, tar et smart hus selv direkte kontakt med brannvesenet, noe som kan redusere utrykningstiden. Dessuten finnes det mange smarte alarmsystemer som kommuniserer godt med huset.
  8. Lett å styre. Så lenge du har telefonen på deg, har du kontrollen. Du kan ligge bakoverlent i godstolen og styre alt.
  9. Ikke et problem om det går galt. Et smarthus styres fra en sentral boks kalt en gateway, montert i sikringsskapet. Denne brukes både til å rapportere strømforbruket, men også til å feilsøke etter eventuelle problemer med programvaren. Her trengs det mest sannsynlig ingen elektriker, en kan bare ringe et supportnummer, så kan leverandøren med noen tastetrykk hjelpe deg der og da.
  10. Du kan gjøre huset enda smartere senere. Om du velger en enkel løsning, men ser etter en tid at behovet er større, byr ikke dette på problemer. Det finnes fremdeles huselementer som ennå ikke er smarte, men som kommer til å bli det. Om få år kan du helt sikkert se innholdet i kjøleskapet ditt når du er på butikken fram den samme appen som du styrer lyset ditt. Kanskje kjøleskapet allerede har sagt ifra om at det mangler melk?

Allerede sommeren 2015 åpnet vi på Energisenteret første byggedel av vår smårthusutstilling. Fase to skal stå ferdig til sommeren. Da kan alle senterets gjester se sammenhengen mellom smarthuset og det å tenke energieffektivt. Med ny utstilling i VR, håper vi gjestene våre vil få bakoversveis av opplevelsen. Og på sikt vil flere mennesker velge løsninger som er mer energieffektive. Vi ønsker å bruke minst mulig energi, men ikke om det går på bekostning av komfort. I så måte er et smart hus en genial investering.


0 Comments

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.