img_2365

 

Det er ikke alltid like lett å skjønne hva en plusskunde er. Og fra 1. Januar 2017 trer en ny definisjon i kraft. Definisjonen, som er hentet fra NVE, krever at en har tunga rett i munnen:

«Sluttbruker med forbruk og produksjon bak tilknytningspunkt, hvor innmatet effekt i tilknytningspunktet ikke på noe tidspunkt overstiger 100 kW. En plusskunde kan ikke ha konsesjonspliktig anlegg bak eget tilknytningspunkt eller omsetning bak tilknytningspunktet som krever omsetningskonsesjon.»

Dette er ikke akkurat språk for den menige mann eller kvinne i gata. Men hva betyr dette?

Kort fortalt er en plusskunde en kunde som på ulike tider av året produserer mer strøm enn vedkommende selv forbruker. Overskuddsstrømmen selges tilbake til kraftleverandør.

Typiske plusskunder er boligeiere med solcellepaneler på taket. Men det finnes også andre typer, som vannkraft- og vindkraftanlegg.

En skal heller ikke levere større overskudd enn 100 kW inn på strømnettet til enhver tid. Dermed er det en øvre begrensning her. Dersom anlegget produserer mer enn dette, er en å regne som en kraftprodusent på lik linje med vanlige småkraftprodusenter. Da må anlegget skilles ut og kunden må i tillegg betale tariffledd.

For mer informasjon rundt hva en plusskunde er, kan du lese denne fine oppsummeringen hos eidsivanett.no

Dersom du planlegger energi- og klimatiltak på din bolig, kan det være verd å sjekke ut enova.no. Enova gir støtte til ulike tiltak. På deres hjemmesiden finner du alle tilskuddsordningene som kan hjelpe deg å realisere ditt prosjekt.

At det bygges ut mer og mer solcellekraft i Norge er det ingen tvil om. Forsiktige antagelser sier at vi bare i år har en økning på omlag 150 prosent kontra fjoråret. Trolig vil det bare fortsette å øke i årene som kommer.

Tesla-grunnlegger Elon Musk har i kraft at sitt engasjement i selskapet SolarCity, lagt fram planer for nye hustak laget av solcellepaneler. Og skal vi tro selskapet, vil nye solcelletak konkurrere med prisene på et vanlig tak. Musk hevder til og med det vil bli billigere, ifølge TU.no.

Vi venter i spenning.


0 Comments

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.