Energisenteret har et utstillingsareal på ca. 1800 m2, fordelt på forskjellige tema.


Vann

Vannfallet er hovedattraksjonen i dette rommet. Lek og lær med vann! Den buldrende fossen går ned i elva hvor det myldrer av aktiviteter. Bygg demninger, balanser baller på vannstråler eller styr vannets retning. Eget område for de minste med vannpistoler, snurrende vannhjul og vippeturbin.

Vær

Frontes av «Lek med Været», hvor en i mørket, rundt et interaktivt bord, kan lage vær og lære om ulike værfenomen. Her kan du skru opp vinden, fange regnet og lage lyn. Er du kjapp nok, vil du kjenne det på kroppen!

Naturkrefter: Opplev naturkreftene i «Blindebukk», som er en tunnel på ca. 13m. Her må du famle deg gjennom i stummende mørke. Du vil oppleve mange lyder på din ferd, men hvilke?

Energi

I energirommet er Energitårnet hovedattraksjon. Du skal få kula opp i det fire meter høye tårnet ved å bruke din egne krefter. Fra toppen raser kula ned i en bane før den treffer gulvet med et smell.

Du kan i tillegg spille Energi Innlandet, spillet hvor du skal sende 1000 liter vann nedover ett av fire dalfører i Innlandet. Se hvor mye strøm og verdier dette genererer.

Test hvilken vindturbin som gir best effekt, se nyeste teknologi på smarthusfronten og lær om sol- og bioenergi.

Smarthus

I vår smarthusavdeling går læringen ut på smarthusteknologi, energieffektivisering, klima og miljø. Prøv VRsmart, Skandinavias første egenutviklede VR-opplevelse for et bredt publikum.

Les mer om VRsmart her.

ELEKTRISITET

Lek og lær om elektrisitet. Historisk vegg med eksperimenter.
Stor hovedinstallasjon der du selv kan påvirke hva som skjer fra kraft til lys i pæra.

 

ELSIKKERHET

Vet du hva du må være obs på i hjemmet ditt?
Ta en tur innom elsikkerhetsavdelingen og lær om hvilke tiltak som kan spare deg for både tid og fare, og som kan redde livet ditt. Nå også utvidet med elsikkerhet i landbruket, som er en ny og interaktiv utstilling. Les mer her

AUDITORIET

Brukes til undervisning, men på sommeren vil det være mulig å prøve vår Van de Graaff-generator her, i tillegg til en avdeling hvor en kan bygge Lego.